BD læderpleje Forstør

Kun online

Lidt om læder

Yderligere information

Vedligeholdelse af læder

Hvilke lædertyper findes der
-og hvordan vedligeholdes de?

GENERELT OM LÆDER

Lædermøbler er en god investering, der er værd at værne om. Denne produktinformation fortæller om ægte læders egenskaber og korrekte vedligeholdelse.

Til de fleste lædermøbler er der anvendt oksehuder, der gennemgår forskellige typer af behandling, før de er velegnede til møbelproduktion. De rå huder saltes og sendes til garveriet, hvor de først blødgøres, renses for salt og blodrester, skrabes rene og befries for vand. Derefter spaltes huderne i narvlæderet og spaltlæd-eret. Spaltlæderet anvendes til ruskindsprodukter, mens narvlæderet bl.a. anvendes til møbler. I den videre proces skal narvlæderet bl.a. farves. Tidligere anvendte man det giftige stof, Anilin, i denne proces. Deraf navnet anilinlæder. Huderne farves, garves og blødgøres i een proces. Herefter tørres de, får den sidste blødgøring og til slut en overfladebehandling. Det er i stor udstrækning denne overfladebehandling, der er afgørende for læderets egenskaber og hvordan det efterfølgende skal vedligeholdes.

 

illustration-laeder-dk

 

OBS!
Læder er et naturprodukt. Derfor må man gøre sig klart, at de påvirkninger som læderet har pådraget sig i løbet af dyrets levetid, også har sat sine spor i det færdigforarbejdede møbellæder. Så som sår, skrammer, insektbid eller sygdom. Det er også naturligt, at læderet ændrer farve med tiden.
ANILINLÆDER OG VILDTHUDER

Anilinlæder (også kaldet naturlæder) er gennemfarvet og har fået en ganske let overfladebehandling, så det modstår smuds. Huden ånder stadig og er derfor meget modtagelig for pletter. Møbler med anilinlæder er meget smukke og komfortable og får med årene en flot patina, hvis de vedligeholdes rigtigt. Anilinlæderet bevarer den naturlige struktur og insektbid og mærker i læderet ses tydeligt. Anilinlæder kan afgive overskudsfarve og eksempelvis smitte af på tøj. Vildthuder er bearbejdet på samme måde som en anilinlæder, men er ikke indfarvet. Disse læder-typer er meget lysfølsomme.
OLIE- & VOKSBEHANDLET LÆDER

Nogle garverier kombinerer olie med voks i behandlingen af anilinlæder for at beskytte det bedre mod smuds og pletter. Dette kan give møblerne en let fedtet overflade. Læderet er - som anilinlæder - meget blødt og smidigt.

ANILINLÆDER, VILDTHUDER, OLIE- OG VOKSBEHANDLET LÆDER

Hvilket CAVO produkt er velegnet ?

CAVO Mild er specielt udviklet til de fire førnævnte lædertyper. CAVO Mild bevarer overfladebehandlingen og/eller oliegarvningen og frisker på samme tid læderet op, renser og giver det næring. CAVO Mild fjerner snavs og skjolder m.m. Brug ikke andre typer af plejemidler, da de kan efterlade skjolder. Indholdet af naturlige næringsstoffer i CAVO Mild forlænger læderets levetid.

SEMIANILINLÆDER

Semianilinlæder er gennemfarvet og har dertil fået en let nuance af farvepigmenter og en let overfladebehandling, der er med til at skåne læderet mod pletter og smuds og betyder, at det er nemmere at rengøre. Det får ikke helt den samme patina som anilinlæder, men er også blødt og bevarer læderets oprindelige struktur.

 

Læderfoto 2

 

DÆKFARVET LÆDER

Det dækfarvede læder er også garvet og gennemfarvet, men har dertil fået en kraftigere behandling med farve og overfladebehandling, samt en klar beskyttelseslak. Det gør læderet mere stift og det har ikke den samme
naturlige overfladestruktur (narvsat) som anilin- og semianilinlæder. Til gengæld er det lettere at rengøre og vedligeholde. Dækfarvede lædermøbler har den ulempe, at de ved flittig brug med årene kan afstøde overfladebehandlingen og komme til at se meget ”brugte” ud.

SEMIANILINLÆDER OG DÆKFARVET LÆDER
Hvilket CAVO produkt er velegnet ?

CAVO-Ox granulat eller CAVO Original er specielt udviklet til at friske læderet op, rense og give læderet næring på én gang. Begge plejemidler fjerner snavs og pletter af vand, kaffe, rødvin, fedt o.lign. Det er vigtigt, at læderet flere gange om året behandles med CAVO produkter. Det afholder læderet fra at udtørre og gør læderet levende og blødt. Indholdet af naturlige næringsstoffer i CAVO Ox og CAVO Original forlænger læderets levetid.

BY CAST LÆDER (Oil Pull-up, Creta, Kansas Oleosa og lign.)

Denne nye type møbellæder er kendt fra mode- og skoindustrien og består af en presset spalt, der er belagt med en polyurethan på overfladen.
Polyurethan-behandlingen gør læderet stærkere og mere lysægte. Læderet kan stadig ånde gennem polyurethan-overfladen, så der kan trænge næringsstoffer ned til læderet. Selve polyurethanen skal også plejes, for at den kan bevare elasticiteten og smidighed, så man undgår, at den krakelerer.

BY CAST LÆDER (Oil Pull-up, Creta, Kansas Oleosa og lign.)
Hvilket CAVO produkt er velegnet ?

Til By Cast læder er CAVO By Cast specielt udviklet til at bevare polyurethanens smidighed og elasticitet, samtidig med, at det frisker læderet op, renser og giver læderet næring på én gang. Indholdet af naturlige næringsstoffer i CAVO By Cast forlænger desuden læderets levetid.

ALLE TYPER GLATLÆDER
Hvilket CAVO produkt er velegnet ?

Til alle førnævnte typer glatlæder er CAVO Balsam (der ikke må anvendes til nubuck og ruskind) specielt udviklet til at gøre læderet ekstra blødt og smidigt og trække farven op, samtidig med at den imprægnerer en smule. CAVO Balsam er tilsat et UV filter, som er med til at afhjælpe hurtig falmning af læderets farve.
CAVO Balsam anbefales til nye møbler før de tages i brug og til ”brugte” møbler efter de er renset.

NUBUCK & RUSKIND

Nubuck er en anilinlæder der er slebet på overfladen og ellers har gennemgået samme proces som anilinlæder. Ruskind er lavet af spaltlæderet, det er ikke en lige så stærk læder som huderne fra narvlæderet og anvendes ikke så ofte til møbler. Den porøse overflade vil med tiden forsvinde på de mest udsatte steder, så som armlæn, sæde og ved nakke-støtten og kan komme til at ligne glat- læder, da ”luven” bliver trykket ned.

NUBUCK & RUSKIND
Hvilket CAVO produkt er velegnet ?

Til nubuck og ruskind er CAVO Imprægneringsspray til læder og CAVO Nubuck Cleaner specielt velegnet. Imprægneringen gør læderet modstandsdygtig overfor smuds og pletter og er specielt udviklet til beskyttelse og imprægnering. Behandlingen giver en afvisende overflade, så emnet skyer alt flydende samt smuds og fedt.
CAVO Imprægneringsspray kan anbefales til nye møbler før de tages i brug og til ”brugte” møbler efter de er renset.

Nubuck Cleaner består af en svamp og et ”viskelæder”. Viskelæderet er til at afhjælpe pletter og svampen er til at kradse læderet op igen, så den porøse overflade bliver bevaret.
Nubuck læder og ruskind virker som en svamp. Der findes ingen produkter til at pleje og vedligeholde disse lædertyper, da det vil blive suget ned og læderet vil blive fedtet og skjold-et. I tilfælde af pletter kan man med stor forsigtighed pletrense dem med CAVO OX granulat eller CAVO Original.

Hvilke tekstiler findes der
-og hvordan vedligeholdes de ?

LÆDER- OG TEKSTILMØBLER I HJEMMET

Der er stor forskel på, hvordan møbler slides i forskellige hjem. Hvis der er børn, hunde eller katte i familien, er der typisk mere slid på møblerne end i et hjem med en enlig pensionist uden husdyr. Husdyr og aktive børn
stiller større krav til vedligeholdelse og rengøring. Måltider, der indtages i sofaen foran fjernsynet, kan resultere i uheldige fedtpletter. Selv små, saltede peanuts eller popkorn kan give tydelige fedtpletter, uanset om det
er på tekstilmøbler eller lædermøbler.
Læder- og tekstilmøbler holder længere, hvis de ikke udsættes for direkte sollys eller står for tæt på radiatoren eller andre varmekilder.
Alle møbler påvirkes af sollys og selv de mest farveægte møbler kan falme. Man kan gøre meget for at reducere lysets skadelige effekt ved at beskytte møblerne mod direkte sollys, for eksempel med persienner eller gardiner.

HUSK !

Det er vigtigt at vedligeholde og pleje både læder- og tekstilmøbler rigtigt. Så holder de længere og bevarer en smuk overflade. Når møblerne skal behandles, er det altid en god idé først at behandle et lille område, der ikke er synligt. Når det konstateres, at behandlingen ikke har uønskede bivirkninger, kan man behandle resten af møblet.

ADVARSEL !

Brug aldrig kemiske rensemidler eller rengøringsmidler fra husholdning til lædermøbler og tekstilmøbler.

Behandling med lædercreme eller -olie frarådes.

Hvis overfladen er slidt eller beskadiget kan lædercreme eller læderolie give skjolder eller medføre farveændring.

vacuum icon sun icon spray bottle icon sponge icon
Læder trives bedst, når den holdes fri for snavs.
Støv møblerne regelmæssigt.
Undgå at udsætte møblerne for direkte sollys. Som kan falme læderet.
Placer ikke møblerne tæt på en varmekilde.
Der skal være en luftpassage på 20-30 cm mellem møblerne og varmekilden.
Vigtig! Nyd læderet ved at bruge et læderbeskyttelsesmiddel anbefalet af din møbelforhandler.
Brug aldrig vaskemiddel, der indeholder overfladeaktivt middel og / eller stærke kemikalier, der forårsager uoprettelig skade.
Hold møblerne rene med en fugtig klud eller svamp.
Kog lidt vand for at adskille noget kalk.
Lad vandet afkøle til håndtemperatur, ca. 40 ° C.
Gnid ikke.

research icon

I TILFÆLDE AF SKADER! Kontakt altid din møbelforhandler, som kan rådgive dig og henvise dig til en specialist.

NB!
Læder, der er farvet af fedt fra hud og hår (også andet snavs), er meget vanskeligt at rengøre og få tilbage til sin orginale tilstand. Følg derfor rådgivningen om at undgå unødige og dyre udgifter.

NB:
1) Tør snavs og vandopløselige pletter væk med en ren, ikke-farvet, blød klud, der er gennemblødt i vand.
2) Støvsug møblerne regelmæssigt.
3) Følg producentens og forhandlerens råd om brug og vedligeholdelse

grain

Forskel i struktur

Dette kan forkomme da læder er et natur produkt og ikke 2 stykker læder er ens.

tone

Forskel i farve tone

Dette kan forkomme da læder bliver indfarvet, og tager imod farven forskelligt. 

healed scars

Ar og rifter

Er oftest forårsaget af rifter fra pigtråd, torne eller slagsmål. Har ingen betydning for holdbarheden

stretch marks

Strækmærker

Strækmærker i læder kan forkomme. Har ingen betydning for holdbarheden

wrinkles

Nakkerynker

Er grov overfladestruktur opstået hos det levende dyr. Har ingen betydning for holdbarheden

Hvad er faktisk ægte læder?

Det er ofte svært for en kunde at vide, hvad er ægte læder og hvad der ikke er. Derfor vil vi gerne fortælle dig mere om læder og dets egenskaber.
Læder producenter deler de materialer, de arbejder på i talrige kvalitets klasser, afhængigt af produktets endelige formål. Ren anilin læder er blødt, behageligt at sidde på og føles aldrig fugtigt. Læder absorberer fugt, og overfladebehandling er derfor vigtig. Jo mindre behandling der gives til læderet, jo mere vil læderet absorbere fugt.

aniline leather

Anilin læder

Anilinlæder (også kaldet naturlæder) er gennemfarvet og har fået en ganske let overfladebehandling, så det modstår smuds. Huden ånder stadig og er derfor meget modtagelig for pletter. Møbler med anilinlæder er meget smukke og komfortable og får med årene en flot patina, hvis de vedligeholdes rigtigt. Anilinlæderet bevarer den naturlige struktur og insektbid og mærker i læderet ses tydeligt. Anilinlæder kan afgive overskudsfarve og eksempelvis smitte af på tøj. Vildthuder er bearbejdet på samme måde som en anilinlæder, men er ikke indfarvet. Disse læder-typer er meget lysfølsomme.
OLIE- & VOKSBEHANDLET LÆDER

Nogle garverier kombinerer olie med voks i behandlingen af anilinlæder for at beskytte det bedre mod smuds og pletter. Dette kan give møblerne en let fedtet overflade. Læderet er - som anilinlæder - meget blødt og smidigt.

semi-aniline leather

Semi-anilin læder

Semi-anilinlæder er gennemfarvet og har dertil fået en let nuance af farvepigmenter og en let overfladebehandling, der er med til at skåne læderet mod pletter og smuds og betyder, at det er nemmere at rengøre. Det får ikke helt den samme patina som anilinlæder, men er også blødt og bevarer læderets oprindelige struktur.

dyed leather

Dækfarvet læder

Det dækfarvede læder er også garvet og gennemfarvet, men har dertil fået en kraftigere behandling med farve og overfladebehandling, samt en klar beskyttelseslak. Det gør læderet mere stift og det har ikke den samme
naturlige overfladestruktur (narvsat) som anilin- og semianilinlæder. Til gengæld er det lettere at rengøre og vedligeholde. Dækfarvede lædermøbler har den ulempe, at de ved flittig brug med årene kan afstøde overfladebehandlingen og komme til at se meget ”brugte” ud.